Кои сме ние?

LINGUAMORE е общностен център, създаден с цел да подкрепя общности от хора, чиито приоритети са еднакви или близки до нашите - животът, здравето и свободата на човека.
Центърът е създаден от двама млади хора с висше образование (немска и италианска филология), а градът в който избрахме да развиваме дейността си е Елхово. Можете да намерите контактите ни и да се запознаете с дейностите, които предлагаме в публикацията "Дейности в Лингуаморе", която виждате вдясно, в архива на блога от 2015 г. за декември месец. Там ще намерите и другите ни основни публикации: "Какво е Лингуаморе", "Подаръци от Лингуаморе", "Приоритети на Лингуаморе", "Благодарности от Лингуаморе" и "Подаръци за Лингуаморе". В архива за март 2016 г. са видими нашите цели в публикациите "МЕЧТАТА ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ", "НАШАТА ЗАДАЧА" и "ДЕЙНОСТ 1". Поддържаме живо общуване с вас чрез "Въпроси и отговори" от същия месец.

понеделник, 18 април 2016 г.

Икономиката на подаръците


Тук изброяваме различните начини за обмен между нас и хората, които общуват с нашия център, като започваме от най-предпочитания от нас начин, който смятаме за най-добър:

1. Икономиката на подаръците: Това е икономиката, която дава най-големи възможности на общностите от хора за пълноценно общуване и полезен обмен. Икономиката на подаръците, в  която всеки е свободен да дава от себе си това, което намери за добре и да приема това, от което реши, че се нуждае, е един от най-сигурните начини да извадим на показ, всичко човешко, което винаги присъства дълбоко в добрата ни душа.
Тази икономика, за разлика от всяка друга, вместо да ни прави пресметливи, ни поощрява (прави така, че да искаме) да даваме, колкото се може повече от себе си. Мнозина от нас и днес, в тези трудни (или не дотам) времена, в които живеем, практикуват съзнателно и по-често несъзнателно тази икномика на доброто. Ние решихме да обявим публично намерението си винаги да предпочитаме този вид обмен на стоки и услуги пред всички останали, защото сме на мнение, че хубавите неща трябва да бъдат видими и да се разпространяват сред все по-голям брой хора. Ценим високо човека и човешкото в нас, заради което сме твърдо убедени, че не е далеч денят, в който това ще бъде единствената икономика, на която ще разчитаме.

2. Бартер (равностойна, по преценка на участващите, размяна на стоки и услуги): Бартерът, или размяната, макар и да не притежава много от стойностните неща, описани в икономиката на подаръците, има това предимство, че когато аз дам от себе си услуга или стока на някого и в замяна на това, той също даде от себе си нещо, за което и двамата сме се съгласили, че е приемливо равностойно на даденото от мен, то тогава аз печеля от тази размяна, печели и той. За разлика от бартера, при паричния обмен, който е най-разпространен в днешния свят, съществува недостатъкът, че винаги има поне още един човек, който печели от размяната между двама ни. Ако знаехме кой ще е третият печеливш и как точно ще бъде употребено спечелното от него, и паричния обмен щеше да бъде добър вариант.

3. Дарения: Нашият общностен център предлага това, с което разполага, без да изисква нищо в замяна, без да задължава. Все пак има неща, без които трудно бихме могли да го правим - помещение, вода, отопление, храна и др. Естествено, ние предпочитаме да използваме гореизброените начини за обмен, като доказано по-добри от паричния обмен. Но ако някой реши, че иска да помогне за това центърът ни да съществува и да продължи да предлага дейностите си, а няма идея по какъв друг начин да ни помогне, освен с пари - в такъв случай имаме и кутия, в която събираме дарения, мнения и предложения.

4. Лично участие: В случай, че нашето положително мислене за начините на обмен, изброени по-горе не е достатъчно силно, тогава ще ни остане и възможността да вършим друг вид дейности срещу заплащане, чрез които да осигурим съществуването на нашия център и предлагането на дейностите, чрез които знаем, че ще сме най-полезни. Разбира се, това може силно да намали времето, с което ще разполагаме за дейностите на центъра ни, но ние ще продължим да правим нещата, в които вярваме, дори и възможността за това да не е целодневното ни посвещаване на наистина полезното, на което сме способни, дори и с участието ни в паричния обмен - икономиката на задълженията.

В името на човешката свобода, която е нашият приоритет, след живота и здравето, които поставят основите, на които стъпваме, ние избираме икономиката на подаръците, заради убедеността ни, че това е най-благоприятният път към човешкото развитие.

Бъдете живи, здрави и свободни!

Няма коментари: