Кои сме ние?

LINGUAMORE е общностен център, създаден с цел да подкрепя общности от хора, чиито приоритети са еднакви или близки до нашите - животът, здравето и свободата на човека.
Центърът е създаден от двама млади хора с висше образование (немска и италианска филология), а градът в който избрахме да развиваме дейността си е Елхово. Можете да намерите контактите ни и да се запознаете с дейностите, които предлагаме в публикацията "Дейности в Лингуаморе", която виждате вдясно, в архива на блога от 2015 г. за декември месец. Там ще намерите и другите ни основни публикации: "Какво е Лингуаморе", "Подаръци от Лингуаморе", "Приоритети на Лингуаморе", "Благодарности от Лингуаморе" и "Подаръци за Лингуаморе". В архива за март 2016 г. са видими нашите цели в публикациите "МЕЧТАТА ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ", "НАШАТА ЗАДАЧА" и "ДЕЙНОСТ 1". Поддържаме живо общуване с вас чрез "Въпроси и отговори" от същия месец.

петък, 11 март 2016 г.

Дейности през февруари 2016

1. През този месец започнахме да компостираме сами отпадъците си - най-накрая, след много дълго време, в което искахме да го правим, обмисляхме как да стане, говорехме за това и след един кратък опит още в софийския ни период, вече имаме собствена компостна купчина с огромното количество отпадъци от пресни плодове и зеленчуци, които нашето домакинство създава, съчетано със словеве от сухи листа. Предстоят и подобрения, разбира се :-)
2. В началото на февруари присъствахме и на събитие в читалище Развитие, организирано от елховската МИГ (Местна Инициативна Група), касаещо разработването на стратегия за развитие, водено от местните общности и по-специално възможностите за кандидатстване по проекти по ПРСР (Програмата за Развитие на Селските Райони). Видяхме представянето, което беше подготвено и обсъждането на бъдещи проекти с представители на бизнеса. Бяхме поканени от организаторите на следващо събитие, което ще бъде организирано през март и ще засяга сфера по-близка до дейността ни.
3. Уроци по немски език с дете от Елхово.
4. Организирахме беседа в читалището на тема "Как да се предпазим от рак". Въпреки скромната реклама, все пак имаше публика и беседата се състоя. Освен това, тя стана добър повод да се запознаем с младо семейство, което е основало туристически информационен център в града.
5. Отправихме запитване към РЗИ Ямбол за състоянието на водоизточниците в района, във връзка със скорошно тяхно изследване в местността, за което разбрахме от местния новинарски сайт. Получихме и бърз и подробен официален отговор, който засега е достатъчно добър, имайки предвид общо разпространеното мнение в обществото за работата на гражданите с институциите. В бъдеще най-вероятно пак ще поддържаме връзка с тази и други местни институции, заради важността на въпроса за водата от екологична гледна точка.
6. Свързахме се с италиански автори на книги за екология и естествен начин на живот с предложение да направим книгите им достъпни и за българските читатели, започнахме и кореспонденция с издателите им, както и с български издатели и организации, които може да се интересуват от издание на български на книгите, които си избрахме.
7. Обсъдихме възможностите за прилагане на стратегията за нулеви отпадъци в Елхово с екологично сдружение "За земята", което беше причината да научим за съществуването на такава стратегия. Получихме информация за определени стъпки към осъществяването на "Нулеви отпадъци", както и за пунктове за изкупуване на вторични суровини, която предстои да проверим на място в града.
8. Започнахме да се уговаряме с местен търговец на плодове и зеленчуци за по-разумна употреба на опаковките - вече предварително поръчваме по 1 кг орехи (за себе си, както и за гостите си от София този месец) в една торбичка, вместо да си пазаруваме по 10 торбички с по 100 гр. Продължихме естествено и практиката, която имаме по принцип да носим торбите си от предишни пазарувания, когато излизаме на пазар. Почти напълно прекратихме употребата на нови найлонови торби.

2 коментара:

Nataliya каза...

Zdraveite! Mnogo mi haresva statiata.
Edno predlojenie - vmesto naelonovi torbichki, moje da se ushiat razlichen razmer torbi ot po-zdrav material - az si napravih za sega edna ot mnogo simpatichen material za perdeta. Mnogo si haresvam torbata I redovno ia izpolzvam veche ciala godina.
Bravo za vashite iniciativi!

GERY каза...

Здравейте! Много благодарим за коментара и за идеята. Ние си имаме платнени торбички, може би ще ни трябват още, тогава ще се захванем да си ушием :) Идеята с найлоновите торбички е, че ние така или иначе ги имаме, защото постоянно от някъде се появяват и докато ги имаме ги използваме, но се стремим да не взимаме нови, когато продавачките така учтиво и настоятелно ни опаковат всичко :)
Поздрави!