Кои сме ние?

LINGUAMORE е общностен център, създаден с цел да подкрепя общности от хора, чиито приоритети са еднакви или близки до нашите - животът, здравето и свободата на човека.
Центърът е създаден от двама млади хора с висше образование (немска и италианска филология), а градът в който избрахме да развиваме дейността си е Елхово. Можете да намерите контактите ни и да се запознаете с дейностите, които предлагаме в публикацията "Дейности в Лингуаморе", която виждате вдясно, в архива на блога от 2015 г. за декември месец. Там ще намерите и другите ни основни публикации: "Какво е Лингуаморе", "Подаръци от Лингуаморе", "Приоритети на Лингуаморе", "Благодарности от Лингуаморе" и "Подаръци за Лингуаморе". В архива за март 2016 г. са видими нашите цели в публикациите "МЕЧТАТА ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ", "НАШАТА ЗАДАЧА" и "ДЕЙНОСТ 1". Поддържаме живо общуване с вас чрез "Въпроси и отговори" от същия месец.

неделя, 27 март 2016 г.

Времето е наше!

                          
Здравейте!
Днес променяме времето и преминаваме от естественото астрономическо време (доколкото изобщо измерването на времето, така както сме свикнали да го правим, може да бъде естествено) към изкуствено създаденото "лятно часово време". Всъщност, няма чак толкова голямо значение дали стрелките сочат един или друг час - това не би трябвало да ни интересува, ако следваме ритъма на живота в себе си и около нас. Фактът, обаче, че в повечето случаи това явление (с измерването на времето в секунди, минути, часове и т.н.) определя до голяма степен дейностите, и по точно моментите, ритъма, в който извършваме всекидневните дейности в живота си, при една такава рязка и огромна промяна на този ритъм (един час в този случай изобщо не е малко време) без съмнение има много по-голямо влияние върху нас, отколкото си представяме. Тъй като в живота има хармония - в живота и отношенията, взаимното влияние, между живите организми, то когато нарушим хармонията и равновесието в себе си, чрез такова изкуствено и безсмислено действие, като промяната на ежедневния си ритъм, то по този начин ние променяме и действието на целия свят от живи организми, който е около нас. По този начин, както се казва, "вместо да изпишем вежди, избождаме очи" чрез този безумен от всяка гледна точка акт, който само на човечеството може да хрумне да извърши. Ползите от промяната на времето, като цяло са толкова малко, че като ги сравним дори само с вредите, които са ни познати и за които има вече ясни доказателства, изследвания и статистики, можем да си дадем сметка колко глупаво постъпваме, продължавайки този лош навик всяка година по два пъти да променяме ритъма си на живот. Ако имаме предвид и всички вреди, които са ясни, но все още не са категорично доказани, както и тези, които все още не успяваме да разберем, става ясно, че е най-добре да прекратим, колкото е възможно по-скоро този самоубийствен ритуал, който води не само до здравословни проблеми, но и до повишение на смъртните случаи, както и до повишаване на опасността от инциденти с трагичен изход.
Много хора през годините са засягали този проблем, но в повечето случаи не се обръща достатъчно внимание и се смята, че това е нещо маловажно. Да, има много по-важни неща в живота, разбира се, но подценяването на времето, като фактор в нашия живот, не е най-доброто, на което сме способни. Като благодарим на хората, които заради добрите си намерения са въвели тази промяна на времето с цел подобряване на някои аспекти от живота ни, вече след като сме разбрали в действителност резултатите от прилагането й, като едни разумни същества е редно да се замислим не дали, а как е най-подходящо да прекъснем вредната практика. А що се отнася до въпроса кога - то е ясно, както за всяка вредна практика - колкото по-скоро толкова по-добре. Все пак ще е добре, разбира се, да преценим наистина най-добрите начини да направим това, преди да преминем към едно единствено време, което ще прекрати ежегодното двукратно (п)объркване в телата и умовете ни с промяната на биологичния ни ритъм.
Тъй като нашето желание е да бъдем свободни хора, днес ние ще останем с астрономическото време, опитвайки се да се съобразяваме в бъдеще със заобикалящия ни свят, който най-вероятно, за някакъв по-кратък или по дълъг период, ще продължи да променя ритъма си. Все пак, свободните хора притежават две неща - тялото си и времето си. Затова, предприемайки това действие днес, с удоволствие можем да си кажем - времето е наше! ;-)

Няма коментари: